Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
wyrachowanie lub interesowność; gdyby dawał szczerze, nie oczekiwał by niczego w zamian, nie było by blizn smiley
I znów musiałabym uciec do słowa równowaga.
Skrajności, w której jedna osoba uważa, że nie musi brać, a wystarczy jej dawanie, bądź strona przeciwna, że jest tylko nastawiona na branie, każda taka sytuacja podkreśla wyższość jednej strony.
Moim zdaniem całkiem fajna chęć współudziału dzielenia się dobrem.
Poprzez nieustanne dawanie i branie możliwa jest wymiana między ludźmi, ale tylko wtedy, kiedy obie strony dają i biorą w miarę równym stopniu,inne dysproporcje pogłębiają potencjał konfliktów i związki międzyludzkie ulegają destrukcji.
Chyba jest możliwa harmonia doskonała?
Swoją drogą czy nie jesteśmy wszyscy interesowni? czy za otrzymane SZCZERE dobro nie oczekujemy tego samego ?
Bądź wdzięczny za trudne chwile. One pozwalają ci się rozwijać. Bądź wdzięczny za swoje ograniczenia, ponieważ one dają ci szansę na poprawę. Bądź wdzięczny za każde nowe wyzwanie, ponieważ ono buduje twoją siłę i charakter. Bądź wdzięczny za swoje błędy. Przekazują Ci cenne lekcje.
Troy Amdahl
Swoją drogą czy nie jesteśmy wszyscy interesowni? czy za otrzymane SZCZERE dobro nie oczekujemy tego samego ?
Za dawane dobro, (nie otrzymane) z automatu oczekujemy tego samego, za dawane zło już nie koniecznie.
Na ogół jesteśmy interesowni, ale nie zawsze, czasami wystarcza przyjemność z dawania bez oczekiwań i to nie koniecznie z litości, zaspokojenia próżności czy dowartościowania się np. z sympatii czy z przekonania, że warto, bo ktoś czegoś nie zmarnuje.
Wymiana, tak, ale nie narzucanie się komuś, kto tego nie chce lub nie jest do końca przekonany, a potem blizny;
Więc, jeśli ustaliliśmy, że gość był interesowny z tym dawaniem kawałków swojego serca, to wniosek jest jeden, źle ulokował i oszacował zwrot z inwestycji, nie było warto, jego wina
Edytowane przez Yorik dnia 14.05.2018 04:14:50
To Emocje są najlepszym paliwem Życia,
Źle ukierunkowane stają się Bronią Masowego Rażenia
Dobroczynność jest prawdziwą maskaradą interesowności przebranej za altruizm.
Anthony de Mello
Post doklejony:
Hestia
Jeśli ktoś wycina fragment Twojej wypowiedzi i na jej podstawie chce dyskutować przez jej np: negację, jest właściwym partnerem do dyskusji ?
Zastanów się jaki ma cel ? I co robi ?
A mamusia to nie uczyła, że jak dorośli rozmawiają, to się nie przeszkadza?
Zajmij się lepiej zrozumieniem tego swojego pocieszającego hitu:
Bądź wdzięczny, że jesteś nieudacznikiem, bo dzięki temu jest szansa, że przestaniesz nim być
Edytowane przez Yorik dnia 14.05.2018 04:35:48
Pewna kobieta była osadzona w areszcie pod koniec lat 40...osadzona z kilkoma mężczyznami dostała okresu...nie byli to grzeczni chłopcy...umieli wyciszyć swoje sumienia...jak tylko spostrzegli problem kobiety rwali najczystsze fragmenty swoich koszul i przekazali je kobiecie, by używała ich jak ligniny...czy zrobili to ze współczucia, czy ze współodczuwania dyskomfortu i wstydu kobiety nieistotne...zrobili to bezinteresownie...
Fakt! żaden z kawałków tych koszul się nie zmarnował, ale gdyby nawet tak było to nie znaczy, że był źle ulokowany...Każdy z otrzymanych kawałków dał mojej Babci namiastkę komfortu i przede wszystkim poczucie zrozumienia...
Długo po wojnie moja babcia nie potrafiła wyrzucić starych ubrań, ale potrafiła przekazać innym, że każdy człowiek - nawet bandyta potrafi zachować się bezinteresownie...bezinteresowność nie oznacza, że ktoś jest dobrym człowiekiem...ale na pewno jest cnotą, którą może wykazać się każdy...
Gdybyście mieli pewność, że Wasze dzieci w razie potrzeby Wam nie pomogą staralibyście się mniej...staralibyście się bardziej...lokowanie nie ma nic wspólnego z bezinteresownością....
Istotnym jest też fakt, że interesowność nie jest czymś z natury złym...granica między interesownością a zaradnością jest zdecydowanie bardziej rozmyta niż granica między grenadiną a wódką we wścieklaku...i tylko pikantne gradienty tabasco potrafią ją określić...
Poza tym często nawet przy okazji bycia interesownym robimy więcej dobrego niż czasem gdy jesteśmy bezinteresowni...Od 18 lat oddaję krew...jeszcze nigdy nie skorzystałem z dnia wolnego który mi przysługiwał, ale jeżeli ktoś idzie oddać krew tylko po to by dostać dzień wolny to i tak mówię: CHWAŁA MU ZA TO!!!
Co do oczekiwań i brania w zamian, to myślę że jednak najwięcej oczekujemy gdy ustalamy jakieś "reguły gry", bądź gdy jesteśmy do czegoś zmuszani...
To jest tak jak z podatkami: musisz płacić ale boli Cię gdy nic z tego nie masz...
Ostatni jest dobry
U kobiety najczęściej do zdrady dochodzi, gdy zobaczy lepszą pozycję lub zdobyta już jej nie zadowala lub uważa, że należy jej się jak psu micha i jej nie straci. Takie nawiązanie do małpki i gałązki
wierność kobiety - przypadłość często występująca ze świadomością
świadomość mężczyzny - stan w którym jednostka odróżnia atrybuty od wartości akcydentalnych takich jak wierność
Wierność kobiety - postawa ściśle związana ze strachem przed ostracyzmem społecznym. Nasilenie w zależności od środowiska bytowania i zależności materialnej
Wierność kobiety - postawa ściśle związana ze strachem przed ostracyzmem społecznym
wykluczenie??? - jeszcze parę lat i to będzie powód do dumy
Cytat
Nasilenie w zależności od środowiska bytowania i zależności materialnej
Żona zarabia...mnie mogłaby doić...znajomych ma dość "liberalnych"...
wczoraj wracam z podróży...wchodzę do domu...godzina 22...dzieci śpią...
zachodzę małżonkę z tyłu...a Ona: A Ty co?? w delegacji byłeś i na mnie masz ochotę??? To co Ty tam robiłeś???:szoook
Żeby nie było: razem parsknęliśmy śmiechem, a Ja i tak padłem na ryj ze zmęczenia
Post doklejony:
A wracając do słów poczciwego:
Julek Tuwim :brawo Wierność jest tylko słowem...takim jak makaron...dopóki nie trzeba się wiernością wykazać... Nie sztuką jest się nie drapać gdy nie swędzi...nie sztuką jest też nie drapać gdy swędzi a ma się związane ręce...
Może to ckliwe ale dla mnie najbardziej naturalne - nie wiem czyje to słowa, ale dla mnie bardzo prawdziwe:
Cytat
wierność to lojalne i mądre korzystanie z zaufania
każdy by się wystraszył, bo mogłeś robić coś gorszego np. ostro pić
no to jednak coś tam robiłeś, a pozory zachowałeś
Mąż wychodząc od kochanki zauważył, iż czuje na sobie zapach kobiecych perfum.Wychodząc poprosił kochankę o whisky. Natarł sobie nią ręce kark i policzki.
Zadowolony z siebie poszedł do domu. W drzwiach mieszkania przywitała go żona. On do niej:
- cześć Kochanie
I od razu dostał z liścia. Próbując się tłumaczyć powiedział:
- ale ja tylko .....
I znowu liść
- ale ja naprawdę tylko....
Żona mu przerwała i mówi:
- co Ty idiotkę ze mnie robisz. Myślisz, że jak spryskasz się perfumami to nie kapnę się że chlałeś
A tak na serio...Ostre picie to dopiero dziś...Jadę do stolycy na "rozmowy kuluarowe"....jutro wracam, ale wiem że macie w Wawie zlot...także zmiana warty przybędzie
Wszystkim życzę miłego pobytu.
A tak koniec żeby nie zaśmiecać działu cytaty:
"Jeśli trzech ludzi powie, że jesteś pijany, nie kłóć się, idź spać"
"Kobiety. Boże, jakie my jesteśmy zajebiste. Kobieta z niczego jest w stanie zrobić obiad i awanturę.
Faceci, to są tacy szczęściarze, że nas mają.
Idzie facet szukać czapki, mówisz mu gdzie jest, wraca mówi, że nie ma.
Idziesz z nim i q-wa jest. MAGIA..."
"Dlaczego jestem tak głupi...że wiedząc na pewno, że inni są głupi, nie chcę być od nich mądrzejszy?
Później zdałem sobie sprawę, że za długo trzeba by czekać na to, aż wszyscy zmądrzeją...
Potem zaś zrozumiałem, że to się nigdy nie stanie, że ludzie się nie zmienią, że nikt nie jest w stanie ich przerobić i że nawet nie warto się trudzić!
Tak,tak jest!... To ich prawo... prawo! Tak jest Teraz już wiem, że włada nimi ten, kto ma siłę ducha i rozum...! Kto na wiele się waży, ten ma u nich rację! Kto się ośmiela opluć najwięcej rzeczy, ten jest ich prawodawcą, kto się na więcej waży, ten ma rację największą!
Tak było dotychczas i tak będzie zawsze! Tylko ślepiec nie widzi tego!!!"