Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
Ze względu na ostatni wątek "Zdrada i śmierć" postanowiłem dodać książkę, która może pomóc niektórym osobom ułatwić rozpoznanie psychopatycznych osobowości. Robert D. Hare - Psychopaci są wśród nas
AcidRain napisał/a:
Co czytacie ? co jest godne polecenia ?
Książki to jedna z rzeczy które pozwoliły wrócić do "normalności"w trakcie i po rozwodzie..
Może ze względu na dopadające mnie od czasu do czasu chęcią zamordowania mojego ex i jego flamy
dalej preferuję lekturę z gatunku sensacja ..kryminały ..horror..
co polecam
jednego z moich ulubionych autorów
Dean R. Koontz
zaczynając swoja "przygodę" z tym autorem zaczęłam od książki
"Złe miejsce" kupiłam zainteresowana opisem na okładce na prezent dla kuzyna...nigdy jej nie dostał ..
Nie będę wam zdradzać treści ..... po prostu polecam
Książka pisana przez prawie 10 lat.
Głównym bohaterem,o ile gn.....można tak nazwać jest Krollop.
W niej mówi,jak między innymi w więzieniu,anonimowo ,w gabinecie naczelnika,odwiedzali go możni kościoła katolickiego.
Dla mnie osobiście---przerażające studium psychola,pozującego na poszkodowanego.....
Po przeczytaniu ,człowiek sobie myśli,że zdrada to nic,są o wile gorsze rzeczy na świecie....
Czytadła naszego dzieciństwa i młodości...
Forever
Dodane dnia 05-12-2013 08:47
Chciałabym wrócić z sentymentu do dawniejszych książek. Przypomniałam sobie o tym czytając dzisiejszą sentencję dnia ( dzięki za podpowiedź ),czy moglibyście podrzucić swoje propozycje? Każda pora roku jest dobra na czytanie ale czas jesienno-zimowy chyba szczególnie temu sprzyja.
"Zapałka na zakręcie" Krystyny Siesickiej należała do jednej z moich ulubionych.
Oprócz tego: "Tabliczka marzenia " Haliny Snopkiewicz, Hanna Ożogowska :"Ucho od śledzia", " Głowa na tranzystorach" i kontynuacja : "Za minutę pierwsza miłość "...
Lucy Maud Montgomery:"Ania z Zielonego Wzgórza" ( cykl ) ...
Juliusz Verne: "20 000 mil podmorskiej żeglugi", " Dzieci kapitana Granta"...
...Agatha Christie - ostatnio oglądam serial na podstawie jej serii powieści "Herkules Poirot "w roli bohatera świetny David Suchet...
...to tylko nieliczne,które akurat przyszły mi na myśl,jak macie ochotę to rozwińcie temat, jeśli nie, to zwyczajnie odpłynie w zapomnienie jak inne
mnie pani w piatej klasie zabrala na lekcji "Przeminelo z wiatrem". sugerowala, ze to nie dla dzieci. nawet jej nie chodzilo o to, ze czytam na lekcji - bodajze byla to biologia. fajnie sie czytalo...
W pierwszej klasie ( podstawówka ) 1 września, po szkole ojciec zaprowadził mnie do Biblioteki Miejskiej i założył uroczyście kartę czytelnika. Miało to być motywacją do szybkiej nauki czytania ...sprawdziło się
Przez wiele lat aż po dorosłe życie korzystałam z dobrodziejstw tej Czytelni a przeżyła różne zawirowania...
"Przeminęło z wiatrem " - klasyka. Przerobiłam i książkowo i filmowo, dodałabym jeszcze siostry Bronte : " Wichrowe wzgórza " i " Dziwne losy Jane Eyre".
Jane Austen : "Rozważna i romantyczna", "Duma i uprzedzenie" , "Emma".
"Pan Samochodzik" seria Nienackiego, pewnie że tak ... i "Podróż za jeden uśmiech" Adama Bahdaja
"Awantura o Basię", "Panna z mokrą głową", "Szatan z siódmej klasy" K.Makuszyńskiego, cykl Z. Nienackiego "Pan samochodzik..", "Kłamczucha" M.Musierowicz i najbardziej ulubiona "Długa lekcja" E.Ostrowskiej
Dzięki Lisbet za przypomnienie "Kłamczuchy" też lubiłam wersja filmowa jest jak najbardziej,podobnie jak "Godzina pąsowej róży ".Swoją drogą ciekawie by było cofnąć się w czasie z dzisiejszą wiedzą
Post doklejony:
Dorotka - "Szatan z siódmej klasy " też sfilmowany w 1960 roku,grała tam młodziutka Pola Raksa.
Lubię porównać sobie czasem książkę z filmem, więc oglądam gdy tylko mam okazję.
Forever "Awantura o Basię" i "Panna z mokrą głową" też miały swoje wersje filmowe, chyba po 2 każda z nich (o ile się nie mylę). Zapomniałam o "Godzinie pąsowej róży", też lubiłam. W podobnym stylu była "Małgosia contra Małgosia" Ewy Nowackiej. Tez sfilmowana, a główną bohaterkę grała Ewa Wencel.
Cieszę się, że nie zapomniałyście o Jeżycjadzie - uwielbiałyśmy ją w całości i ja, i moje siostry (tyle tylko, że ja się raczej identyfikowałam z Gabrysią niż z Kłamczuchą ).
Ale poza tym jeszcze książki Londona i Curwooda, a później na przykład Sapkowski...
Marta : Londona czytałam : "Zew Krwi", "Biały kieł" i "Martin Eden" chyba były wtedy najpopularniejsze i najbardziej dostępne. "Wiedźmin" Sapkowskiego... książkowo jeszcze nie, niestety, chociaż zabierałam się za to kilka razy. Widziałam tylko serial z Michałem Żebrowskim, więc nie mam na razie porównania.
Dorotka: Oglądałam i" Awanturę..." i "Pannę..." ,fajnie też że wymieniłaś "Małgosię kontra Małgosię" całkiem o niej zapomniałam a super się czytało, nie pomijając ekranizacji oczywiście , też podróż w czasie i zamiana z 17-to latki z XX w. w jejmościankę
A ja chciałam Was zapytać ze względu na moje opóźnienie w zakupie prezentów, co polecalibyście do czytania dla dzieciaków - na przykład dla 11-letniej dziewczynki...???
Ze swojej strony mogę polecić to, co moje dzieci połknęły z entuzjazmem - m. in. całą serię "Zwiadowcy", książki Lucy i Stephena Hawking "Jerzy i...", serię "Felix, Net i Nika..." , a dla młodszych np. "Nudzimisie" i "Zezia i Giler"...
Owocnych przygotowań do Świąt wszystkim życzę i... jak najmniej smutków w Święta i nie tylko!!!