Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
My chyba nawet w tym samym czasie tutaj weszlysmy.
Ja staram sie byc silna chociaz rozne z tym bywa. Zabronilam komukolwiek o nim mowic i o mnie jemu nawet jak bedzie chcial sie cos dowiedziec.
teraz jest cisza wiec mam nadzieje ze bedzie ok, ale wczoraj mialam dzien ryczenia.
Jestem nerwowa jak mi sie sni. akurat wczoraj sen w roli glownej z nim ze zaluje tego co zrobil ale nie moze byc ze mna bo tak samo nigdy wiecej nie bedzie.
Powiem ci ze teraz mnie zabil, zabil to co przez 3 lata od zdrady meza uzyskalam. chcialabym to odzyskac.
dziekuje rowniez za to doswiadczenie bo poki co uwazam ze nikt nie jest w stanie nas ( mnie i dzieci) pokochac.
dziewczyny dacie rade, to jest jasne i oczywiste jak slonce i jasne jest, ze jeszcze to do Was nie dociera i w to nie wierzycie.......ale uwierzycie kazdy dzien przybliza Was do tego momentu, kiedy odetchniecie tak naprawde, tym nowym zyciem....i poczujecie sie silniejsze, madrzejsze i spokojniejsze niz bylyscie dotychczas.Bedziecie inaczej patrzec na swiat, to co przezylyscie zostanie w Was pewnie na zawsze, ale nie bedzie juz tak bolec, bedzie tylko etapem zycia, z ktorego wezmiecie to co bylo najlepsze i wyciagniecie dobre wnioski.Bo przeciez za Wami jest tylko pewien etap zycia, a nie cale zycie.Jak bedziecie juz bardzo, bardzo stare i bedziecie siedzialy na laweczce i patrzyly na bawiace sie wnuki to wtedy bedziecie myslaly, ze tak naprawde to nie bylo warte tylu wylanych lez, nie bylo warte tylu zmarnowanych na zal dni.....wiec dziewczyny, trzeba zyc tak, zeby miec o czym myslec na tej laweczce, miec co wspominac, trzeba powoli jakos to zycie sobie na nowo poskladac.....bo to nie koniec, to tylko nowy etap........dziewczyny...nadzieja konczy sie razem z zyciem, a zycie sie nie konczy....nie wiecie co Was jeszcze czeka, a niemadrze jest myslec, ze w czekajacym was jeszcze zyciu, a przeciez przed Wami jeszcze conajmniej 70 lat nic dobrego sie nie wydarzy....bedzie jeszcze i placz i radosc i milosc i zwyciestwa i porazki....jeszcze duzo przed Wami....teraz macie gorszy czas, ale trzeba isc do przodu..bo jutro bedzie czy Wam sie to podoba czy nie
no dziekuje sama tez jestem z siebie dumna bo choc jest okropnie ciezko i samotnosc mnie doslownie przygniata to jakos ide do przodu do tej laweczki z wnukami
Rok temu moje życie było koszmarem, mój mąż żył już tylko kochanką a ja jeszcze o tym nie wiedziałam, nie wiedziałam oficjalnie, bo każdy zmysł mi mówił, że coś jest nie tak. Rok temu mieliśmy straszną awanturę, bo jechał tak wariacko, że omal nie spowodował wypadku. Rok temu byłam jak w potrzasku, załamana, przerażona, ciągle płacząca.... a dziś ... dziś mam łzy w oczach, ale od tego wstrętnego kataru jest ranek, siedzę pod kocykiem, wykąpana, po maseczce Dziecko równo oddycha we śnie, wiewiór gryzie orzeszka, jest cicho i spokojnie. Nie myślę gdzie on jest, co się z nim dzieje, dlaczego tak się zmienił ??? Wiecie to może dziwne, ale ja już prawie o nim nie myślę ... Najbardziej boli mnie to, że właściwie nie wiem co się ze mną działo, przez kilka następnych miesięcy, mam zamazany obraz, pamiętam siebie ciągle płaczącą, zaniedbaną, skrzywdzoną i pełną poczucia winy. Rany ... wtedy myślałam, że świat się skończył. A jednak nie, jednak żyję, pomimo tylu wylanych łez, tylu doznanych upokorzeń ( swoją drogą na własne życzenie ) Żyję i nawet jest mi dobrze i dziś nie zamieniłabym tego spokoju który mam sama, na te nerwy, obłąkane myśli, podejrzenia i strach w życiu z nim. Ten rok zmienił mnie zupełnie, prawie rok Inaczej myślę, inaczej czuję, inaczej wyglądam. I już inaczej patrzę na świat... Dziewczyny to minie, czasem szybciej, czasem wolniej, ale minie i wtedy z łezką w oku (oby nie od kataru) powspominacie siebie .... Życzę Wam jak najszybszego powrotu do normalności, trzymam kciuki
blue - czekam na taki stan mej duszy i umysłu jak teraz u Ciebie, czekam z utęsknieniem... ja po miesiącu wiem tylko tyle, że szok minął, jeszcze może wszystkiego nie rozumiem, jeszcze sobie tłumaczę wszystko, jeszcze szukam powodów, winy mojej i jego, jeszcze nie potrafię się pogodzić...ale
ale już wiem, że nic nie mogę zrobić, że to co się stało nie jest zależne ode mnie, że nie miałam na to wpływu i najważniejsze, już wiem, że tylko czas mi pomoże, że nic nie zrobię i że kolejny dzień nadejdzie mimo wszystko.. i tylko jakoś nienawidzę tej bezradności, tego czekania na to lepsze jutro, czekania na dzień, kiedy wstanę rano i powiem, że jest mi lepiej...
a do tego czasu muszę z łezką w oku, ale nie od kataru, zmagać się z całą rzeczywistością, która mnie otacza, bo wszystko, wszystko wkoło póki co jest NIM...
Blue ja też tak poproszeee! U mnie mija prawie rok i niewielka poprawa. Choć walczę ze sobą to i tak popadam w ten letarg, wciąż tym żyję. Tak bardzo chciałabym wyrzucić to z pamięci, a to wciąż wraca. Magda kiedy będzie lepiej?, a czy po tym co przeżyłaś może być gorzej czy lepiej . Dla mnie to bezsens nic nie ma. Pustka, ból, zawiedzenie, nic nie cieszy. Już nie płaczę i to jest tylko ten mój sukces.
annabel - chciałabym tak jak Ty wiedzieć kiedy będzie lepiej, od ludzi z tego forum dowiedziałam się, że będzie lepiej, ale nie wiem kiedy...
Też walczę sama z sobą, też wciąż tym żyję, bo jak z dnia na dzień zmienić swoje życie i wyrzucić z niego osobę, która sensem i podstawą tego życia była? jak przeżywać każdy dzień samej? jak dzielić smutki i radości, święta i normalne dni gdy nie ma się z kim? tak jak już pisałam: same pytania i żadnych odpowiedz... ja nie potrafię, mam nadzieję, że jeszcze, nie potrafię jeszcze normalnie żyć... i nadal płaczę, wczoraj było lepiej, dziś znowu nie wyszłam z łóżka... znowu smutek, żal i przygnębienie...
A jeśli chodzi o to czy może być gorzej to moja odpowiedź brzmi NIE... wydaję mi się, że gorzej być nie może, ale rozsądek podpowiada mi, że przecież nigdy nie wiemy co nas może jeszcze spotkać... na razie czekam na coś dobrego...
annabel - u Ciebie mija rok, u mnie dopiero miesiąc.... ja jeszcze czasami się budzę i wydaję mi się, ze to był tylko straszny sen... A co noc mam sny o tym co się już dawno skończyło, o tym , że jesteśmy razem....
magda0419 ja kilka miesięcy śniłam o moim mężu, rozmawiałam z nim, krzyczałam, błagałam .... dziś już tego nie ma. Patrząc na Ciebie myślę że dużo szybciej niż ja wyjdziesz z tego. Jesteś świadoma siebie i swoich uczuć, ja nie byłam. Żyłam jak w złej bajce, mój książę okazał się żabą, ale wtedy tego nie wiedziałam.
annabel nie walcz, pozwól sobie na słabość, pozwól sobie na ból, ale nie zatrać się w nim, poszukaj ciekawego zajęcia, pomyśl o czym marzyłaś kiedyś i zacznij to robić lub do tego dążyć.
Dziewczyny ja myślałam, że już nigdy nie dam rady, drugi mąż druga zdrada .... a dzisiaj mi wstyd że tak bardzo rozpaczałam. Że zapomniałam o dziecku, o sobie, że była tylko czarna rozpacz.
Siedzę dzisiaj i czytam forum i z perspektywy czasu stwierdzam, że dałam radę. Zdrada to nie koniec świata, życie idzie dalej, a my albo pójdziemy z nim, albo damy się zepchnąć na margines. Ja już nie chcę stać obok, chcę żyć, chcę zwiedzać, chcę spełniać swoje marzenia .... chcę być szczęśliwa, nawet sama, ale szczęśliwa. I już nikomu nie pozwolę się krzywdzić, taki mam plan. Plan na dalsze życie, szczęśliwe życie.... Jedyne co trzeba zrobić, to uwierzyć i pozwolić samej sobie, żeby takie było.
Dziewczyny głowa do góry, będzie dobrze ....
Blue,ja Cię nie poznajęJesteś fantastyczną Kobietą,bez ale.Cieszę sie razem z Tobą.Pamiętasz,jak pijąc martini ,powiedziałaś;
Wyjdziemy z tego,jeszcze będziemy się śmiać.
ja rowniez drugi raz doswiadczylam zdrady, chociaz sie po nim nie spodziewalam, bo widzialam jak cierpial gdy dowiedzial sie ze zona go zdradza.
Stalo sie i sie nie odstanie, dni leca miesiace leca i w koncu przyjdzie czas ze sie stwierdzi ze ta rozpacz nie miala sensu.
Zaczynam stac lepiej gdy on sie przestal odzywac ja czasami walcze ze soba, ale nie chce pokazac swojej slabosci, nawet sie zastanawiam czy informowac go ze mu sie syn/corka urodzila czy jak przyjdzie pisemko z sadu to sie dowie a co to
Ja też zauważyłam, ze jak nie mam z nim kontaktu to lepiej to wszystko znoszę i jakoś się trzymam i jakoś tam nieporadnie ale daję sobie radę... robię mniej głupstw i myślę o sobie... ale wystarczy jego jakiś sms lub mail, albo spotkanie i wszystkie moje starania idą na marne... wiem, ze jeszcze kilka tygodni i kontakty się urwie, byle do sprzedaży mieszkania, a potem będzie cisza, z której z jednej strony się cieszę, a z drugiej ona mnie przeraża... bo sama się zastanawiam czy ja w ogóle uświadomiłam sobie do końca, że to koniec... ciągle gdzieś głęboko cierpię codziennie od nowa, że nie dane mi było żyć z nim, że moja miłość nie była jednak tak wielka ja się zdawało, że te lata to stracony czas, a lepsze jutro może i przyjdzie ale za kilka lat. nadal się boję, z dnia na dzień bardziej życia bez niego...
wiem, że moja rozpacz nie ma sensu, ze jest tylko opłakiwaniem czegoś co umarło w dniu jak mnie pierwszy raz zdradził, no ale co ja mam zrobić skoro ta rozpacz po prostu jest...
i tak z dnia na dzień - są chwile uniesienia, a potem totalny dół... i tak co dnia...
Magda,każdy dzień jest inny i jak go przeżyjesz ,zależy tylko od Ciebie.Wiesz juz bardzo dużo,teraz płaczesz i nie ma czasu nawet wyschnąć Twoja poduszka,ale za kilka dni bedzie łez mniej.Wstawaj z łóżka,wyjdz do Ludzi,masz tylko jedno życie i nie pozwól,żeby gad Ci go zniszczył
Fragment podsumowujący ze strony podanej przez magda0419, jak zapobiegać, wszak profilaktyka tańsza od leczenia:
Trzeba dokonać ochronnych inwestycji. Na wzór Arabek noszących na sobie swój bank - złotą biżuterię. Trzeba założyć taki, w którym będą własne zasoby. Finansowe też. Mieć podpisaną intercyzę. Zainteresowania, znajomych, książki, płyty, pasje. Ścieżki i dróżki oddzielne od męża. Prócz wspólnych. Bo chronionego Pan Bóg chroni.
Najprostrzy sposób : notariusz i zaporowe warunki w intercyzie. Zabezpieczenie w życiu osobistym : nie ma jak. Trzeba żyć tak, żeby w razie czego, nie wylądować na lodzie. Raz można się wpieprzyć, ale jak ktoś nie wyciągnie wniosków, to za drugim razem można sobie za głupotę samemu podziękować.
Magda,,, znam te uczucia identycznie przeżywam to od samego początku do teraz! Nic się nie zmieniło choć u mnie będzie rok!. Rok bólu i piekła, samotności ogromnej samotności z tym bólem pomimo tego że dużo osób mnie otaczało i otacza. Nie ma dnia ,, minuty,, sekundy,, /jak nakręcona/ bez myśli, nasuwają się i w kółko przemykają.A ta tęsknota,,, Nie potrafię spać,, żyję bo żyję bo mam dzieci a one mają tylko mnie,, Dla mnie świat zgasł i chętnie zgasłabym z nim,, Nie doprowadzaj się do tego co ja zrobiłam,, z ładnej ponoć kobiety stałam się wrakiem bez sił i nadziei bo Nie pozwoliłam mu odejść z mojego życia, z moich myśli, po tym jak mnie zdradził i zostawił. Bo jest w moim sercu, marzeniach i co z tego!/ to tylko moja mrzonka mój chory świat do mnie ni jak nie może dotrzeć ,,,realnie nie ma go,,,, jest z inną,,, a ja wciąż nie umię się z Tym pogodzić. Nienawidzę go tak bardzo jak kochałam. Zal złość nienawiść i chęć zdeptania i wciąż te uczucia które się skupiają tylko na nim. Jeśli masz to to szczerze współczuję i pomóż sobie bo przegrasz tak jak ja ,, a jemu pozostanie dziwna satysfakcja,,
annabel ale nie jest jeszcze za pozno dloa ciebie, przeciez i teraz mozesz sie podniesc pokazac mu co stracila. Zadbac o siebie skupic sie na dzieciach i swoich marzeniach to nie jest trudne chociaz sie tak wydaje. Pokaz mu ze ciebie nie zniszczyl ze jednak jeszcze umiesz zmienic u niego ta satysfakcje ktora ty bedziesz miala.
Ostatnio zaczelam pisac z facetami, i kazdemu z osobna pisalam jaka to ja nieszczesliwa jestem jaka glupia, az sie walnela w glowe co ja wyprawiam.
Ostatnio jeden powiedzial mi ze wszystko zalezy odemnie jak potoczy sie dalsze zycie wiec w to wierze, a sam zagaduje do mnie wiec jest na dobrej drodze nie do zwiazku bo na to stanowczo za wczesnie ale zawsze mozna poznac fajnych ludzi