Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
Daleka przyszłość. Państwo podzielone na 13 dystryktów w których wytwarza się produkty do zaspokojenia potrzeb Kapitolu- stolicy zamieszkiwanej przez władze dystryktów. Aby ludzie w dystryktach nie zapomnieli o porażce powstania które chciało znieść tyranię Kapitolu, władze corocznie urządzają Igrzyska śmierci - walkę na śmierć i życie. Dzieci i młodzież która w drodze losowania zostaje wyznaczona z każdego dystryktu walczy na specjalnie do tego przygotowanej zamkniętej arenie.
16-letnia Katnis pochodzi z najuboższego dystryktu. Aby wyżywić młodszą siostrę i mamę poluje w pobliskich lasach. To właśnie umiejętność polowania pomaga jej w momencie, gdy trafia na arenę i staje do walki o życie. Aby wygrać, musi zabić pozostałych uczestników igrzysk.
Dlaczego Katnis zgłasza się jako ochotniczka do uczestnictwa w Igrzyskach Śmierci? Czy przeżyje?
Co ukrywa Kapitol? Czy na pewno dystrykt który dawno temu przegrał walkę o niepodległość przestał istnieć?
W jaki sposób niepewna siebie dziewczyna staje się symbolem walki o wolność?
Czy miłość można wymazać z pamięci?
Ksiązka dobrze napisana. Do ostatniej strony trzeciego tomu nie wiemy jak zakończy się ta historia. Mi osobiście część pierwsza i ostatnia najbardziej się podobała, jednak właściwie przy każdym tomie można zapomnieć że czas wciąż gna do przodu.
Dorotka,
Ja fantasy niewiele w życiu czytałam, ale czytałam Terrego Prachetta i serdecznie polecam, szczególnie jeśli masz lekko skrzywione poczucie humoru.
A jeśli chodzi o Grey'a to ja się chyba zbyt dużo książek o zdrowych związkach naczytałam żeby mógł mi się podobać .
Kolejny, długo oczekiwana powieść z bohaterkami znanymi między innymi z 'Autopsji', czy 'Klubu Mefista', znakomitych thrillerów medycznych niekwestionowanej królowej gatunku, Tess Gerritsen. Znaleziona w magazynach bostońskiego Crispin Muzeum mumia okazuje się nie być starożytnym artefaktem. W nodze tajemniczej Pani X tkwi jak najbardziej współczesna kula.. Sprawę prowadzą lekarka sądowa Maura Isles i detektyw Jane Rizzoli. Szybko okazuje się, że podziemia Crispin kryją więcej tajemnic - między innymi spreparowaną na indiańską modłę głowę kolejnej ofiary. Zatrudniona w muzeum egiptolożka, doktor Josephine Pucillo, zaczyna otrzymywać listy z pogróżkami, a w jej samochodzie pojawiają się spreparowane zwłoki młodej kobiety. Policja zyskuje pewność, że ma do czynienia z seryjnym zabójcą. W trakcie śledztwa okazuje się, że Pani X była studentką archeologii, która zaginęła na wykopaliskach wiele lat temu. Trop prowadzi do syna znanego milionera i wielbiciela starożytności... Nim jednak Rizzoli zdąży zagłębić się w sprawę, doktor Pucillo znika bez śladu. Policja ma niewiele czasu, by ocalić ją z rąk zabójcy
Czytam od kilku dni książkę pewnego hiszpańskiego autora...i przeczytać nie mogę. Najzwyczajniej mi nie idzie, a że mam w zwyczaju doczytywać do końca wszystko, co zacznę...morduję się okrutnie.
Tymczasem obok leży pachnący nowością ulubiony autor...no...i czeka w kolejce...
Jak to jest u Was z niestrawnymi lekturami?
Ja pewnie wzięłabym tego ulubionego i powiedziała sobie, że tylko zobaczę jak się zaczyna a potem wiadomo...
Też nie lubię odkładać czegoś niedokończonego, ale często mi się zdarza, że coś mi się wpycha przed kolejkę i jakoś tak automatycznie wychodzi, że pewne książki pozostają niedoczytane .
Biblioterapia to jedna z form terapii zajęciowej, wykorzystywana w pracy z dziećmi, dorosłymi i osobami w podeszłym wieku. Właściwie dobrana lektura wspomaga rozwój, wyzwala reakcje, skojarzenia, odniesienia do swojego życia.
Na rynku dostępne są rksiążki, które lecząr1;, pomagające odnaleźć pewne cenne wartości. Życie nie szczędzi nam stresów, przeszkód, doznań wręcz traumatycznych, które sprawiają, że tracimy orientację, gubimy się w codzienności i świecie. Wówczas książki, w których śledzimy losy bohaterów zmagających się z podobnymi problemami, mogą okazać się bardzo pomocne.
Dzięki nim często udaje się spojrzeć na zagadnienia z innej perspektywy, zanalizować je, a w konsekwencji poradzić sobie z nimi. Rolą biblioterapii jest także zachęcenie do czytania. Właściwy proces terapeutyczny powinien przebiegać etapowo: identyfikacja, katharsis (oczyszczenie), wgląd. Są różne oddziaływania i kierunki biblioterapii:
przygotowujące (gdy czytelnik nie miał w ręku książki dajemy mu pozycje przyjemne i łatwe, by sam wybrał odpowiednią)
korygujące gdy za pośrednictwem książki chcemy uzyskać właściwe zmiany w zachowaniu i postawie.
Dla najmłodszych sprawdzają się bajki terapeutyczne o różnej treści, dobrane indywidualnie dla dziecka z konkretnym deficytem. Każda bajka ma wartość moralną, kończy się morałem, który należy rozwinąć w rozmowie z dzieckiem. W pracy z człowiekiem starszym najbardziej skuteczna jest biofilia afirmacja życia w okresie dzieciństwa i młodości, skupienie się na wspomnieniach, na tym, co w jego życiu było dobre i przyjemne. Bardzo ważny jest tu dobór odpowiedniej lektury. Uzdrawiającą moc ma także kontakt z poezją. Terapia polega na czytaniu, recytowaniu, pisaniu wierszy, organizowaniu i udziale w poetyckich wieczorach.
staram sie doczytac. zdarza mi sie tez oszukiwac. czytam nudna ksiazke i jednoczesnie zaczynam czytac inna.. jedna, druga, trzecia, az w koncu dokoncze i te nudna. ale sporadycznie zmieniam zasady i rezygnuje. trudno. po co sie meczyc
trzecia czesc Greya opowiedziala mi kolezanka w szkole ;>
Zmierzch
Bohaterka Zmierzchu , siedemnastoletnia Isabella Swan, przeprowadza się do ponurego miasteczka w deszczowym stanie Washington, gdzie poznaje tajemniczego, przystojnego Edwarda Cullena. Chłopak ma nadludzkie zdolności r11; nie można mu się oprzeć, ale i trudno go rozgryźć. Dziewczyna usiłuje poznać jego mroczne sekrety, nie zdaje sobie jednak sprawy, że naraża tym siebie i swoich najbliższych na niebezpieczeństwo. Okazuje się, bowiem, że zakochała się w wampirze....
Księżyc w nowiu
Księżyc w nowiu, podobnie jak Zmierzch , pierwsza powieść o Isabelli Swan, jest połączeniem romansu z trzymającym w napięciu horrorem, w którym rozterki zakochanej dziewczyny przeplatają się z opisami mrożących krew w żyłach niesamowitych wydarzeń. Edward Cullen to wciąż dla Belli najważniejsza osoba pod słońcem. Są parą i jest im razem cudownie. Gdyby tylko chłopak nie był wampirem! Niestety, ten fakt wszystko komplikuje, także z pozoru niewinną zażyłość dziewczyny z przyjacielem z dzieciństwa Jacobem. Wiosną Edward musiał bronić ukochanej przed swoim krwiożerczym pobratymcem, jesienią zakochani uświadamiają sobie, że był to dopiero początek ich kłopotów.
Zaćmienie
Kiedy media zaczynają donosić o serii tajemniczych morderstw w Seattle, a do lasów wokół Forks powraca żądna zemsty wampirzyca, Bella uświadamia sobie, że znowu grozi jej śmiertelne niebezpieczeństwo. W dodatku, wiedząc, że jej decyzja może doprowadzić do odnowienia odwiecznego konfliktu pomiędzy wampirami a wilkołakami, zmuszona jest wybierać pomiędzy miłością Edwarda a przyjaźnią Jacoba. Zbliża się też zakończenie roku szkolnego, a więc termin przemiany czy Bella ma wybrać życie czy śmierć?
Przed świtem
Czym zakończy się rok oczekiwania, marzeń, rozterek, lęków Belli? Czy rozdarta między uczuciami do wampira i wilkołaka nastolatka zdoła któregoś z nich wybrać? Czy zdecyduje się na mroczną, ale pociągająca egzystencję nieśmiertelnego wampira, czy też zwalczy miłość do Edwarda i zdecyduje się pozostać zwykłym człowiekiem? Czy ten romans skończy się ślubem? I jakie będą jego konsekwencje?
Tezeuszu czy to ironia ? czy zachęta do przeczytania Zmierzchu ?
Przyznam się,że sporo " pochłaniam " róznych książek. Kryminały,obyczajowe,romanse,też fantastyka - kiedyś jako dziecko.
Zaliczyłam wampirzą sagę i Greya, czytało się je fajnie i lekko . Każdy czyta to co lubi,albo dlatego że lubi.
Polecam powieści Katarzyny Michalak. Szkoda tylko,że czasem brakuje czasu,bo fajnie jest tak oderwać się trochę od rzeczywistości.
calkiem milutkie, choc spodziewalam sie wiecej. z reportazy polecam raczej Szczygla z jego PRLem. slyszalam w trojce o amwayu i sie zachwycilam. zdecydowanie zabawniejsza lektura. dyktatorzy sa nudni, a co dopiero ich kobiety
Jedno życie włazi na drugie, jedno o drugie zahacza - żadne nie jest najważniejsze, bardziej niezwykłe, uprzywilejowane. Ani to dobiegające końca, ani to, które się zaczyna. Dostatnie i ubogie, przyzwoite i podłe, szczęśliwe i dotkliwe, ludzkie i psie - są tu razem, odmienne, ale stopione w masę. Trudno z niej wyłuskać osobny los. Nagie dziecko popłakuje, a magia jego narodzin sąsiaduje z czyimś błaganiem o przetrwanie. Przyszło na świat tam, gdzie na skrawku chodnika wydarza się i piekło, i raj. Indie niczego nie ukrywają, odsłaniają całe piękno i nędzę istnienia. Kto tu przyjedzie, zobaczy wszystko. Więcej, niżby chciał.
cytat z: Lalki w ogniu, Paulina Wilk
Świetnie napisana książka, dająca obraz Indii, choć nie wszyscy, którzy byli w tym kraju, się z nim zgadzają. Czyta się jednym tchem. Warto.
Jako, że zasnąć nie mogę, dorzucę swoje trzy grosze w temacie.
Cytat
BylemRazem napisał/a:
a ktoś zna jakaś książkę o zdradzie?
Tak, znam, czytałam ją niedługo "po", bardzo celna, wyłuszczająca zarówno przyczyny jak i konsekwencje zdrady, trudna, dotykająca tematu z wielu perspektyw...
Nie, to nie poradnik, to literatura piękna...
Doris Lessing i jej "Mężczyzna i dwie kobiety".
Pozdrawiam, życząc miłej lektury i owocnych przemyśleń.