Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
Wiesz Kobietko33,twoja opowieśc jest kalką mojej,tyle tylko,że moj mąz nie potrafi rozmawiać,woli milczeć i dusic wszystko w sobie...
a raczej wolał,bo teraz,obecnie, wszystko sie zmieniło-czuje sie jakbym grala w jakims filmie,wszystko się z dnia na dzień zmieniło,on sie zmienił,jest zupełnie inny,nowy,taki jakiego go nie znałam...
ale czy ta zmiana zostanie,czy nie wrócą dawne dzieje-na to pytanie nikt mi nie odpowie,o tym musimy sie- ja i on- przekonać..
to co miałam przetrawić,przetrawiłam w masakryczny sposób,i nie wiem czy powinnam tak robić,ale mam juz dośc do wracania do tego co było,zamknęłam tamten rozdział naszego życia,dałam jemu i sobie szanse na wybaczenie i nie mam pojęcia dlaczego,ale poczułam się tak jak Ty silniejsza,naprawdę jakaś taka niesamowicie silna...skąd biora sie takie uczucia w człowieku??
takie jest to infantylne,to co napisałam,ale bez wiary w osobę która kocham nie ma dla mnie przyszłości,nie ma dla nas przyszłości,
więc,jeżeli zawiedziemy po raz kolejny to będzie koniec Nas,koniec na który zostałam przez niego emocjonalnie przygotowana,koniec który stał sie dla mnie wizją początku czegoś nowego,bo nikt nie zasługuje na tak destrukcyjne uczucia,nikt-zdrada jest potworem...
pozdrawiam Was kochani Siłacze
Emi, nie jestes sama.Nie napisalas wiele o sobie, trudno doradzic cos konstruktywnego.
Nie poddawaj sie rozpaczy, minie, rozpatrz wszystkie obcje jakie ci zostaly i powoli sprobuj ukladac wszystko w logiczna calosc.Bedzie lepiej, z kazdym dniem, nie od razu, ale bedzie.
Co do umierania z milosci, jak to powiedzial uriel, lepiej umrzec ze starosci...pisz swoj scenariusz, swoja historie,jeszcze wiele piekna do odkrycia przed toba.Pozdrarwiam
Olivko
mój mąż nazwijmy to też nie jest rozmowny, ale jak mu zależało to mówił z resztą taki mieliśmy wypracowany przez lata system że się umiał przede mną otworzyć bo wiedział czuł, że jest kochany że mu na nim zależy a później jak grochem o ścianę więc już tylko się złościł.
Piszesz bez wiary w osobę która kocham nie ma dla mnie przyszłości,nie ma dla nas przyszłości, ja też tak długo myślałam ale od jakiegoś czasu myślę inaczej, myślę o tym dlaczego razem jesteśmy, myślę o jego determinacji na początku związku o tym że to ja na początku związku byłam infantylna - lubię wydźwięk tego słowa, o tym jak nam było razem dobrze i o tym że przecież mogłoby tak być. Przecież na początku wcale go nie kochałam, trochę mi z tym zeszło, nie ufałam, myślę że na wiele spraw potrzeba czasu, najbardziej kocham syna, kocham siebie i jeśli zdradzi drugi raz to koniec. On kiedyś miał dużą wiarę we mnie, ja mam teraz wiarę w nas, w naszą rodzinę , w to że nasze dziecko musi mieć normalny dom w pełnym tego słowa znaczeniu.
Trzymaj się, napisz na pw zawsze wesprę Cię słowem.
Trzymaj się
Anka
Pewien indiański chłopiec zapytał kiedyś dziadka: Co sądzisz o sytuacji na świecie?
Dziadek odpowiedział: Czuję się tak, jakby w moim sercu toczyły walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój.
Aniu,czy Ty jesteś mną a ja Tobą???
to co piszesz jest aż wprost nieprawdopodobnie moim zyciem,to jest niesamowite,irracjonalne...
nawet ;nasza; zdrada miała miejsce w tym samym czasie,z tym ,że ja dowiedziałam się teraz,chociaż czułam juz to wtedy,ale jak mogłam uwierzyć sobie,jak uwierzyc w natłok głupich mysli i przeczuć...
jesteś juz rok po,powiedz,dlaczego jeszcze tu jesteś?na tym forum?
bo poznałaś przyjaciół?
bo chcesz pomagać,tak jak mnie pomogłaś swoim ciepłem i mądrościa?
bo nie możesz wyrzucić tego co było z życia,czy może nie chcesz?
napisałam tu,bo wstyd mi bylo komukolwiek o tym powiedzieć w realu,bo czułam że jak nie napisze,jak nie wyrzuce tego z siebie to oszleję...
nie chciałam tu juz wracać,bo nie chcę juz pamiętać,ale wracam ze względu na Ciebie...
Cóż tyle nas na świecie że ktoś musi być podobny do kogoś innego
Dlaczego tu jestem ? na początku potrzebowałam, rozmowy, zrozumienia tego co czuję, wygadania się, pewnie też otrzeźwienia z amoku w którym wtedy byłam, chłonęłam wszystkie historie tutaj napisane, współczułam innym i sobie tego co nas spotkało, dosłownie płakałam razem z innymi. Teraz jestem bo z niektórymi z tego forum powiedzmy już się znam, i to dobre, życzliwe osoby, z niektórymi utrzymujemy stały kontakt. Człowiek zawiera tutaj znajomości w trudnym dla siebie momencie życiowym, wspieramy się nawzajem.
Jak piszą tutaj nowe osoby takie jak Ty to jest mi smutno, czasem nadal uronię łzę, że ktoś znów przechodzi przez to piekło. Niestety nie mogę ukoić czyjegoś żalu smutku ale chcę żeby ktoś wiedział że nie jest sam w swym bólu.
Myślę po tym czasie który minął od zdrady, że nie da się wyrzucić tego co było z życia ale można nauczyć się z tym żyć, odnaleźć swoje miejsce na nowo w życiu, w związku albo już samemu.
Olivko jest Ci ciężko i zapewne jeszcze przez jakiś czas będzie, normalne każdy z nas przechodzi przez tkzw etapy zdrady.
Wieczorem napiszę coś na Twoje pw.
Pozdrawiam
Anka
Pewien indiański chłopiec zapytał kiedyś dziadka: Co sądzisz o sytuacji na świecie?
Dziadek odpowiedział: Czuję się tak, jakby w moim sercu toczyły walkę dwa wilki. Jeden jest pełen złości i nienawiści. Drugiego przepełnia miłość, przebaczenie i pokój.
witam wszystkich. ja również nie sądziłam ze kiedyś tu dołącze. zastanawiam sie jak dalej zyc bo nic juz nie ma sensu. nawet nie mam siły zajmowac sie 5-cio miesiecznym synkiem.jestem na dodatek na drugim końcu swiata w Norwegii. od 5 lat razem od 3 lat po slubie, wymarzony synek, domek na kredyt jak z marzeń i nagle koniec wszystkiego. a on suche przepraszam...
iwcia xx nie zalamuj sie, zycie sprowadza na nas czasem zaskakujace zwroty akcji to co dzis jest przeklenstwem juto moze okazac sie furtka do lepszej przyszlosci, wszystko jet kwestia decyzji jaka masz zamiar podjac.Syn doda ci sil nadludzkich, wierz mi wiem po sobie.Nie ryzygnuj ze swoich marzen, nigdy i dla nikogo.I ciesz sie ze jestes w Norwegii, piekny kraj i nawet gdybys na chwile zostala sama z synem bedzie ci tam latwiej niz w Polsce, na pewno masz juz tam przyjaciol na ktorych mozesz liczyc, a nawet jesli nie-zycie jest pieknem samym w sobie warto zyc dla nieodkrytych miejsc, niepoznanych wartosciowych ludzi, dla chwil ktore czekaja w ciszy by obudzic w tobie nowe uczucie...nie poddawaj sie, wszystko bedzie dobrze
dziekuje sinead .teraz kazde takie słowo pociechy jest na wage złota. zwłaszcza jak co rusz wychodzą na jaw nowe elementy bolesnej układanki. tylko to uczucie samotności jak dopiero co miało sie najblizsza osobe na swiecie...
Jestes w miejscu w ktorym trudno myslec racjonalnie a tym bardziej podjac decyzje, to normalne, prawda wychodzi na jaw pomalu, bedzie bolalo, i musisz byc na to gotowa, ale tez wiedz ze ten bol z ktorym mocujesz sie teraz ,paradoksalnie-doda ci sil.Jestes na poczatku drogi, wierze ze na poczatku drogi do czegos lepszego.Nie wiem czy mu wybaczysz, czy jego ewntualne starania wystarcza by utrzymac wasz zwiazek, ale na pewno jestes bogatsza o kolejne doswiadczenie, to czyni cie tylko wspanialsza.Miej oczy otwarte, podejmuj decyzje ostroznie, ale nie boj sie podjac radykalnych krokow jesli to konieczne do ocalenia ciebie i dziecka.Jestes silna, przetrwasz.
Dziewczyny sinead wie co pisze, mądra kobietka z niej z dużym bagażem życiowym, dla każdej z nas znów z czasem słonko świeci coraz jaśniej, iwcia synek już dodaje Ci sił, z czasem odkryjesz sama siebie na nowo i okaże się że znalazłaś w sobie takie pokłady siły o których nie miałaś pojęcia
Trzymajcie się
Anka
juz jedno wiem na pewno ze nie warto wybaczyc komus kto wcale za bardzo tego nie żałuje. chodzi wręcz dumny jak paw nastroszony w piórka. i mysli że jest tak makboski że suche przepraszam wystarczy.
to prawda synek juz daje mi siłe. obiecałam mu że sobie poradzimy i że bedzie miał szczęśliwe dziecinstwo mimo wszystko
Masz rację, ja też uważam że żeby dać zdadzaczowi szansę to najważniejsze są dwie rzeczy- zdradzacz na prawdę żałuje swojego czynu i udawadnia to swoim postępowaniem, - osoba zdradzona chce dać szansę. W innym przypadku nie widzę racji bytu związku po zdradzie. iwcia dasz radę jesteś młoda i nie jesteś sama masz synka
jeszcze dużo ciężkich chwil przed Tobą, ale silna kobietka z Ciebie dasz radę.
Pozdrawiam.
Anka
iwciaxx 30 to super wiek wszystko przed toba! Ja w podobnym wieku ukladalam zycie od nowa...wyjscia nie masz to fakt ale niech to bedzie pozytywna mysl, nowy rozdzial, nowe wyzwania..ty piszesz co dalej..pisz pieknie i ze wszystkich sil i nie bierz do serca porazek, moga sie pojawiac miejscami wahania nasrtrojow, ale to normalne- mija z czasem...
matitka, a Ty chcesz zalozyc plan na przeczekanie? jak Ci wyjdzie, ze srednio od 2 miesiecy do pol roku, to bedziesz wiedziala ile masz czekac? moze zdazysz jeszcze remont zrobic i nowa posciel kupic, zeby sie ucieszyl i docenil jak wroci? ...o rany. dziewczyno, nie szkoda Ci zycia?
Tulia ale ja nie wiem o co ci chodzi, ja nie czekam, a po prostu tak sie zapytalam.
Ja ide do przodu a co ma byc to bedzie, teraz ja dzieci jestesmy najwazniejsi a ze tutaj napisalam to czysta ciekawosc.
A remont zrobie pokoika dla dziecka