Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
Przyczyna zalozenia tematu byla PW napisana przez Tulie.
Zgodzila sie na umieszczenie ponizszego fragmentu :
Cytat
Wybacz, ze pozwalam sobie Cie pouczac, ale moze skorzystasz.
zauwazylam, ze nagminnie uzywasz zaimkow dlugich. zamiast "ci" - "tobie", zamiast "cię" - "ciebie", itd. Byc moze jest Ci to zupelnie obojetne czy uzywasz ich poprawnie, byc moze uwazasz, ze stosowanie form dlugich jest swego rodzaju forma grzecznosciowa wobec odbiorcy (czesty blad), ale moze zwyczajnie nie wiesz, ze robisz blad. Jesli powodem zlego stosowania zaimkow jest ta ostatnia przyczyna, to moze zechcesz skorzystac z drobnej powtorki z - w zasadzie - podstawowki.
Zaimki dlugie - "Ciebie", "Tobie" - stosujemy zawsze na poczatku zdania, np "Mnie sie przedstawienie szalenie podobało" (skladniowo wychodzi to zawsze przed czasownikiem, czyli: "i wiec Tobie, bracie, radzi jestesmy" tez poprawnie), a takze wtedy, kiedy chcesz podkreslic zaimkiem konkretna osobe w opozycji do innej, np. "Postanowilismy przyznac nagrode jemu, nie zwyciezcy".
W kazdym innym przypadku poprawne jest stosowanie zaimkow krotkich.
zatem niepoprawne jest:
Wydaje sie Tobie
powinno byc:
Wydaje Ci sie.
Nie wydaje mi sie zebys rozwazal etyczny aspekt subiektywnej oceny krzywdy jaka Tobie wyrzadzono.
Nie wydaje mi sie zebys rozwazal etyczny aspekt subiektywnej oceny krzywdy, jaka Ci wyrzadzono.
Jezeli macie jakies watpliwosci zwiazane z poprawna pisownia to pytajcie.Jezeli jakies uwagi piszcie .
Tulia dziekuje za zwrocenie uwagi .
Skoobi i Tulia piszemy po polsku to dobry pomysł i w miarę możliwości nawet na tym forum gdzie często, oprócz gramatyki i ortografii panują emocje warto o tym pamiętać.
Z mojej strony jedno małe "ale", które mnie często nie tyle denerwuje, co zwraca uwagę...
Kiedy się nawzajem do siebie odnosimy, byłoby ładnie z dużej litery np. "źle Ci się wydawa"
To IMO takie małe okazanie szacunku w sumie bez specjalnego wysiłku...
To "takie małe" okazanie ****olizostwa, a nie szacunku. Osobnik o przeciętnej inteligencji językowej potrafi okazać szacunek bez odnoszenia się do podobnych prymitywizmów, tak jak osobnik o przeciętnej inteligencji językowej POWINIEN umieć wyrażać emocje bez używania sremotikon, czy nadmiernej ilości wykrzykników/znaków zapytania.
Natalia, w pierwszym przypadku "Panu", bo zwracasz sie bezposrednio do odbiorcy. w drugim przypadku "panu", bo mowisz o kims w trzeciej osobie. "Pan Bogdan" wowczas, gdy jest to nazwa wlasna, ale to zdaje sie nie ten przypadek
Co do uzywania polskich znakow.Sam ich nie uzywam , a powinienem.
Jako argument nastepujace zdanie :
Prosze zrob mi laske
Prosze zrób mi łaskę
Jezeli chodzi o zasady netykiety to pisanie bez polskich znakow diakrytycznych jest dopuszczalne.
A tak wracajac do tematu to mam taki problem.
1.W siodmym miesiacu
2.W 7 miesiacu
3.W 7-mym miesiacu
skoobi, najbezpieczniej jest zapisac slownie. jesli jednak chcesz pozostawic cyfre, to zasada jest taka, ze po liczebnikach porzadkowych (arabskich, nie zas rzymskich) stawiamy kropke. np.
1 zawodnik - jeden zawodnik
1. zawodnik - pierwszy zawodnik
w wyrazeniu: W 7 miesiacu
nie musisz stosowac kropki po 7 (postawienie jej nie bedzie bledem), bo nie ma innej mozliwosci interpretacji. nie mozna powiedziec: w siedem miesiacu.
forma: w 7-mym miesiacu - jest niepoprawna. nie dodaje sie koncowek dla oznaczenia formy lub przypadka.
Zaimki osobowe w korespondencji piszemy, rozpoczynając je wielką literą. Czy zasada ta powinna być stosowana także w Internecie, jeśli w tekście umieszczonym na forum dyskusyjnym lub czacie zwracamy się bezpośrednio do konkretnej osoby lub grupy osób?
Zasady pisowni zaimków (osobowych i dzierżawczych) są takie same i w korespondencji tradycyjnej, i w internecie (także w SMS-ach). Powinniśmy więc pisać: "Myślę o Tobie", "Chcę Cię zapytać...", "Odpowiem Wam jutro", "Twój pomysł mi się nie podoba".
Wątpliwości co do pisowni omawianych zaimków mają zapewne związek z tym, że grzeczność językowa się demokratyzuje i upraszcza. Mówimy i piszemy szybko, stąd piszącemu w szybkim tempie na klawiaturze komputera wygodniej jest nie używać klawisza shift. Być może w przyszłości wskazane zasady się zmienią. Na razie ze względów grzecznościowych adresata każdego komunikatu, niezależnie od medium, należy zapisać wielką literą.
Małgorzata Marcjanik, prof., Uniwersytet Warszawski
Post doklejony:
w jednym scenariuszu przedstawienia na podstawie Maslowskiej byl zapis "w te i we wte", bez nosowek. fajne bylo to przedstawienie, tekst akurat mowilam ja, grajac seksowna babcie w miniowce, jezdzaca na wozku inwalidzkim. szperajac w necie nie sposob nie zauwazyc, ze pisownia byla zla... tak mozna sobie potocznie. z drugiej strony Maslowska generalnie polszczyzne szpeci, oslabia i drwi sobie z niej. z trzeciej strony do oryginalnego tekstu nie dotarlam, bo Maslowska na rowni z polszczyzna oslabia mnie i nie daje jej rady (Maslowskiej, znaczy), ale samo przedstawienie mi sie podobalo.
a co Ty, moja droga, w te i we wte robisz? (w tekscie chodzilo o seks) ;>
mniemam, iz o wiertlo w zebie Ci idzie ;>