Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
Witajcie, nie wiem czy mogę tu pisać na temat finansów ale mam duży problem i naprawdę nie wiem jak mam sobie z nim poradzić. Jak już opisywałam kiedyś moją sytuację mój mąż narobił bardzo duzo długów o których do tej pory sie dowiaduje. Oprócz tego mamy duży kredyt na działkę(mieliśmy się budować) ale wszystko poszło nie tak jak powinno,nawet w tej kwestii.
Dzisiaj dowiedzialam się że mój gad ma jeszcze więcej długów. Dzwonił do mnie dzisiaj i powiedział że to są nasze wspólne długi i najlepiej by było żebym ja (on również się postara) wzięła dodatkowy kredyt!!!!!
Jestem zrozpaczona nie wiem co mam robić. Wiem że najlepiej byłoby sprzedać działkę (płacimy za nią miesięcznie naprawdę duże pieniądze) ale to nie jest takie proste. Płacimy za nią miesięcznie grubo ponad 2000zł a ja sama nie dam rady spłacać działki i utrzymywać siebie i dziecko. Nie ma takiej opcji.
Niedługo dostanie alimenty w zabezpieczeniu i już mi zapowiedział że nie da rady płacić połowy kredytu za działkę (dzielimy się po połowie) i alimentów. A ja muszę dać radę!!! On nie zastanawia się nad tym, że dziecko też ma swoje potrzeby. On zarabia sporo więcej ode mnie. Najgorsze jest to że działka stanowi naszą wspólność małżeńską i w przypadku gdy jedno z nas nie płaci, drugi musi samo ponosić koszty.
Nie wiem czy mnie zrozumieliście bo pewnie jest to zbyt chaotycznie napisane, ale może Wy mi pomożecie rozwiązać ten problem. Może jest jakieś logiczne wyjście z tej sytuacji. Może ktoś z Was miał podobne problemy. Proszę pomóżcie bo naprawdę już sił mi brak. Dziękuję.
Nie wiem, jak to jest, ze maz moze robic dlugi, a zona MA je pomoc splacac. A rozmowa jakas sie odbywala, czy w ogole zgadzasz sie na taki scenariusz ? Rozumiem, ze rozdzielnosci majatkowej nie macie ? Mozna spisac od tej chwili, jesli nie zyczysz sobie wiekszej zapasci, a podejrzewasz wieksze manipulacje. Poza tym zawsze mozna sprobowac dojsc ugody z kredytodawcami, rozlozenie rat w dluzszym terminie czasowym powoduja obnizenie raty, z jednoczesnym (zazwyczaj) podniesieniem ogolnych kosztow kredytu w postaci dluzej trwajacego kredytu, bo odsetki placi sie z ratami. Czy kredyty konsolidacyjne zapewniajace splate jednej raty ze wszystko, a jesli dobrze trafisz, przejmiesz nizsze oprocentowanie.
Rozdzielność rozdzielnością ale jeżeli współmałżonek nie podpisywał żadnej umowy to za nią nie odpowiada .jeżeli mąż bez twojej zgody i wiedzy zadłużył sie , też za to nie odpowiadasz jeżeli niczego (umowa kredytowa ) nie podpisywałaś . wiem bo moja wzięła kiedyś kredyt(długa historia ) nie spłacała go, jest komornik i nie"siada na mnie " bo nie ma podstawy do tego ,bo niczego nie podpisywałem .
Wniosek do Sądu o Ustanie Wspólnoty Majątkowej.(szybko)
1. Biuro podawcze Sądu. Pomogą napisać, wytłumaczą wszystko jak na miejscu. Tylko musisz być zdecydowana,że nie chcesz ponosić dalszych
konsekwencji jego działań.
2. Alimenty koniecznie.
Napisz wniosek o zwolnienie z kosztów sądowych.
3. Nie bierz żadnych kredytów, chroń dziecko.
Napisz na skrzynkę do mnie, swego e-maila pomogę Ci.
Działka budowlana to jest problem.
Płacić musicie po połowie.On nie sprzeda bez twojej zgody a ty nic nie zrobisz bez jego zgody. Kto ma w posiadaniu akt notarialny?
Ty czy ON. to ważne.
Z mocy art. 43 paragraf 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, UDZIAŁY MAŁŻONKÓW W MAJĄTKU WSPÓLNYM SĄ RÓWNE. Zasada ta dotyczy zarówno majątku, który był ustawowym majątkiem wspólnym małżonków, jak i majątku, który był majątkiem wspólnym małżonków na podstawie małżeńskiej umowy majątkowej, chyba że umowa ta stanowi inaczej. Zasada równych udziałów małżonków w majątku wspólnym obowiązuje bez względu na stopień, w którym każde z małżonków przyczyniło się do powstania majątku wspólnego, i niezależnie od przyczyny ustania wspólności. Zgodnie z art. 43 paragraf 2 z ważnych powodów każdy z małżonków może żądać, ażeby ustalenie udziałów w majątku wspólnym nastąpiło z uwzględnieniem stopnia, w którym każdy z nich przyczynił się do powstania tego majątku. Ważne powody ustalenia nierównych udziałów w majątku wspólnym zachodzą nie w każdym wypadku faktycznej nierówności przyczynienia się każdego z małżonków do powstania majątku wspólnego, lecz przede wszystkim wówczas, gdy jedno z małżonków, przeciwko któremu skierowane jest żądanie ustalenia nierównych udziałów, w sposób rażący lub uporczywy nie przyczynia się do powstania majątku wspólnego stosownie do posiadanych sił i możliwości zarobkowych W związku z powyższym o ile poprzednie mieszkanie stanowiło współwłasność małżonków, nowe większe mieszkanie a także wszystkie inne składniki majątkowe nabyte w czasie małżeństwa, stanową współwłasność obu małżonków. Odzyskanie pieniędzy (lub rzeczy) może odbyć się na drodze polubownej lub w procesie o podział majątku dorobkowego. SPŁATA KREDYTU następuje na warunkach określonych w umowie kredytowej, przy czym zazwyczaj do zapłaty kolejnych rat zobowiązani są obaj kredytobiorcy samodzielnie. Dokonując podziału majątku na drodze polubownej można z udziałem banku ustalić, że ten z małżonków który przejmuje własność mieszkania, przejmuje obowiązek zapłaty rat, a drugi zostaje zwolniony z długu. Jeżeli nie dojdzie do porozumienia o losie mieszkania decyduje sąd którzy może zarządzić sprzedaż mieszkania. Wtedy środki uzyskane ze sprzedaży przeznaczone zostaną na spłatę kredytu (hipoteka) a pozostałą cześć zostanie podzielona między byłymi małżonkami.
Z definicji OBOWIĄZKU ALIMENTACYJNEGO rodziców względem dziecka (utrzymanie i wychowanie) wynika, że obowiązek ten ustaje dopiero wówczas, gdy dziecko osiągnie samodzielność życiową, co z reguły łączy się z możliwością podjęcia pracy zarobkowej. Możliwość podjęcia pracy zarobkowej nie może być jednak rozważana w oderwaniu od osobistej i życiowej sytuacji uprawnionego. Jeżeli mianowicie kontynuuje on naukę, uczy się zawodu, uczęszcza na kurs doskonalenia zawodowego, to za usprawiedliwione należy uznać dalsze alimentowanie go. Jest przy tym oczywiste, że jedynie efektywne studiowanie pozwala uprawnionemu liczyć na alimentowanie go. Dlatego rodzice mogą uchylić się od świadczeń alimentacyjnych względem dziecka pełnoletniego, jeżeli są one połączone z nadmiernym dla nich uszczerbkiem lub jeżeli dziecko nie dokłada starań w celu uzyskania możności samodzielnego utrzymania się. Oczywiście o możliwości uchylenia się od obowiązku alimentacyjnego decydują okoliczności konkretnego przypadku. Równie ważnym elementem tej sytuacji jest to, że po uzyskaniu pełnoletniości to dzieci mogą wystąpić z roszczeniem o zapłatę alimentów przeciwko obojgu rodzicom. Żądanie zaniechania orzekania O WINIE jest czynnością procesową, zawierającą oświadczenie woli i wiedzy, mające na celu wywołanie skutków procesowych i materialnoprawnych, gdyż stanowi dyspozycję strony jej uprawnieniami alimentacyjnymi na wypadek orzeczenia rozwodu (zgodnie z art. 60 k.r.o. małżonek rozwiedziony, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia i który znajduje się w niedostatku, może żądać od drugiego małżonka rozwiedzionego dostarczania środków utrzymania w zakresie odpowiadającym usprawiedliwionym potrzebom uprawnionego oraz możliwościom zarobkowym i majątkowym zobowiązanego). Czynność tę można odwołać, składając nowe oświadczenie procesowe w tym przedmiocie. Aby odwołanie czynności procesowej było skuteczne, musi być złożone zanim nie nastąpi jeszcze zasadniczy skutek odwoływanej czynności, a ten powstaje w zasadzie w chwili uprawomocnienia się orzeczenia rozwodowego. Innymi słowy zmiana prawomocnego orzeczenia rozwodowego nie jest możliwa poza wyjątkowymi sytuacjami w których można żądać wznowienia postępowania z powodu jego nieważności, wydania wyroku za pomocą przestępstwa.
Post doklejony:
To co powyzej masz tak jak jest zapisane z tym ze mieszkanie zastap sobie dzialka
ale wlasnymi slowami wyglada to tak ze w momencie zlozenia sprawy do sadu o podzial majatku moze byc tak ze sad nakaze sprzedac dzialke jezeli wy niebedziecie mogli dojsc do porozumienia
Mam podobna sytuacje ale z mieszkaniem wlasnosciowym
Post doklejony:
I jeszcze jedno wyjscie ktores z was po prostu splaca kredyt i cicho siedzicie
zimnyx
Jak wszystko się wali.
Trudno czasem dwojgu się dogadać.
Miłość znika, rozum zawodzi.
Ja bym zrobiła 3 rzeczy tak już, jednego dnia.
Alimenty
Ustanie wspólnoty majątkowej wniosek do Sądu.
Akt notarialny w rękę i do notariusza.
Ustanie W.M liczy się od dnia złożenia wniosku w Sądzie.
Sprawdziłabym hipotekę w Sądzie czy są jakieś wpisy wierzycieli.
U notariusza zrzekłabym się swojej części działki na rzecz męża.
Wierzyciele jak wejdą na hipotekę. Trudno będzie cokolwiek zrobić a płacić za działkę trzeba.
Jest jeszcze prawnik przyjmuje za darmo w Starostwie Powiatowym.
albo w Centrum Pomocy Rodzinie.