Tomek040184 zwróć uwagę gdzie piszesz komentarze bo chyba nie tutaj chciałeś je zostawić.
Tomek040184
02.10.2024 06:46:57
Życzę powodzenia na nowej drodze życia. Chociaż z reguły takim ludziom nie wierzę. Swoją drogą przecież kochanka też zdradzalaś i żyłaś wiele lat w kłamstwie.
Rozumiem że każdy szczęście po swojemu i
Tomek040184
20.09.2024 01:07:22
Dobra to ja dorzucę swoją cegiełkę do tematu. Waszego związku już nie ma. Szykuj papiery rozwodowe, pogadaj z adwokatem co i jak, zadbaj o siebie, hobby, rower, to co lubisz, cokolwiek, grzyby, spacer
Metoda 34 kroków dla kryzysu w małżeństwie na odzyskanie pewności siebie w oczach partnera.
1.Nie śledź, nie przekonuj, nie proś i nie błagaj.
2.Nie dzwoń często.
3.Nie podkreślaj pozytywnych elementów związku.
4.Nie narzucaj się ze swoją obecnością w domu. 5.Nie prowokuj rozmów o przyszłości.
6.Nie proś o pomoc członków rodziny-masz wsparcie teściów póki są po Twojej stronie.
7.Nie proś o wsparcie duchowe.
8.Nie kupuj prezentów.
9.Nie planuj wspólnych spotkań.
10.Nie szpieguj, to Cię zniszczy.
11.Nie mów 'kocham Cię'.
12.Zachowuj się tak, jakby w Twoim życiu było wszystko w porządku.
13.Bądź wesoły, silny, otwarty i atrakcyjny.
14.Nie siedź, nie czekaj na żonę/męża , bądź aktywny, rób coś.
15.Będąc w kontakcie z nim/nią postaraj się mówić jak najmniej.
16.Jeżeli pytasz co robił/a w ciągu dnia, przestań pytać.
17.Musisz sprawić, że Twój partner zauważy w Tobie zmianę, że możesz żyć dalej z nim/nią lub bez niej/niego.
18.Nie bądź opryskliwy lub oziębły, po prostu zachowaj dystans.
19.Okazuj jedynie zadowolenie i szczęście.
20.Unikaj pytań dotyczących związku do chwili, gdy zechce sam/a z Tobą o tym rozmawiać.
21.Nie trać kontroli nad sobą.
22.Nie okazuj zbytniego entuzjazmu.
23.Nie rozmawiaj o uczuciach.
24.Bądź cierpliwy.
25.Nie słuchaj co naprawdę mówi do ciebie.
26.Naucz się wycofywać, gdy chcesz zacząć mówić.
27.Dbaj o siebie.
28.Bądź silny i pewny, mów cicho i spokojnie.
29.Pamiętaj, że jeżeli zdołasz się zmienić,Twoje konsekwentne działania mówią więcej niż słowa.
30.Nie pokazuj zagubienia i rozpaczy.
31.Nie wierz w nic co usłyszysz i 50% tego co widzisz.
32.Rozmawiając nie koncentruj się na sobie.
33.Nie poddawaj się.
34.Nie schodź z raz obranej drogi.
"Cała idea zemsty i kary, to dziecięca fantazja.
W istocie nie ma czegoś takiego jak zemsta.
Zemsta to akt wynikający z bezsilności - gdy tylko zniknie poczucie bezsilności, znika również pragnienie zemsty."
-G. Orwell
Edytowane przez hurricane dnia 02.08.2017 10:39:55
Roschach pozostaje w użyciu bardziej z tradycji niż jako dobry dowód (Radford, 2009). Niestety jego stosowanie utrwala błędny obraz psychologa w oczach całego społeczeństwa: Test ten jest przykładem dziwnego przekonania, które ma wiele osób, że psychologowie i psychiatrzy mogą powiedzieć coś o człowieku, czego on sam nie byłby w stanie stwierdzić , jakby posiedli tajemniczą zdolność do czytania przez zasłonę mechanizmów obronnych i gestów, nieprzezroczystą dla wszystkich poza owymi szamanami z ich procedurami testowymi
Racjonalista.pl
„Nie mogę wrócić do wczoraj, bo jestem już inną osobą”
–Lewis Carroll–
Myślałem, że jak zostanę sam, to będzie okropne, ale okazało się, że jest jeszcze gorzej, kiedy jestem z ludźmi, którzy sprawiają, że czuję się samotny
Robin Williams
–Lewis Carroll–
Czasami ludzie muszą robić to, co wydaje się słuszner30; A jeśli to zrobią, po czym nie czują się dobrze i przepełniają ich pytania, jakby dostali niestrawności, tyle że wewnątrz głowy, nie w brzuchu, uważają, że popełnili błądr30; Nie przyjdzie im natomiast do głowy, że może zanim zaczną kwestionować to, co mówi im serce, powinni zakwestionować owe dręczące ich wątpliwości.
Stephen King "Cmętarz zwieżąt"
–Lewis Carroll–
Albowiem układacze formułek nie chwytają prawdy o człowieku. Mylą formułę, która jest jak płaski cień cedru, z samym cedrem, który ma trzy wymiary, posiada ciężar, barwę, chmary ptaków w gałęziach i listowie r11; a to wszystko nie da się wyrazić, gdyż nie uniosą tego słowa słabe jak powiew wiatrur30; Albowiem mylą oni formułę, która oznacza, i przedmiot oznaczany
Uważaj na swoje myśli, stają się słowami.
Uważaj na swoje słowa, stają się czynami.
Uważaj na swoje czyny, stają się nawykami.
Uważaj na swoje nawyki, stają się charakterem.
Uważaj na swój charakter, staje się Twoim przeznaczeniem.
"Są ludzie, których zdemoralizować może nawet literatura dziecięca, którzy z rozkoszą odszukują pikantne powiedzonka w psałterzu i przypowieściach salomonowych, ale są też tacy, którzy im głębiej poznają życiowe błoto, tym stają się czystsi."
Antoni Czechow
"...No matter how many deaths that I die, I will never forget..."
"Kobieta stawia mur. Tak wysoki i tak gruby, aby nikt nie mógł się do niej zbliżyć. I wybiera 'słabych' mężczyzn właśnie dlatego, by tego muru nie przeszli. W przeciwnym razie na cóż jej ten mur?
Jeżeli nie dopuszcza do siebie mężczyzny, to kogo brakowało jej, gdy była małą dziewczynką? Taty.
Jeśli brakowało taty, to dla kogo ona musi być silna? Dla Mamy.
Zatem czym jest mur? Lojalnością wobec Mamy."
-takie tam z ustawień Hellingera
Post doklejony:
(...) Kiedy miłość kobiety i mężczyzny jako pary płynie z głębi serca, wtedy tak samo głębokie jest uczucie do dziecka. Jeśli miłość między nimi marnieje, tak samo rzecz się będzie miała z ich uczuciem do dziecka. To, co podziwiają oni w sobie wzajemnie i co kochają, podziwiają również i kochają w swoim dziecku. To, co im w sobie wzajemnie przeszkadza, złości ich i przeszkadza im w potomstwie. (...)
-takie tam kolejne z Hellingera
Jesteś taki sam jak twój ojciec!
Jesteś taka jak twoja matka!
Jak ci się nie podoba, to wyprowadź się do ojca/matki!
Co czuje dziecko?
Jesteś piękna, jak twoja mama.
Masz talent do sportu po tacie.
Kiedy zobaczyłem po raz pierwszy mamę/tatę, od razu wiedziałem/wiedziałam, że będzie twoją mamą/twoim tatą.
Co czuje dziecko?
Spójrz na wasze dziecko z miłością i powiedz:
-W Tobie szanuję twojego tatę.
-W Tobie szanuję twoją mamę.
,, Większość z nas jest mocno pokaleczona i obawia się, że jeżeli nie będziemy z całych sił ochraniać naszych blizn, to skaleczenia ujawnią się i obnażą nas, a to sprawia, iż zachowujemy się czujnie wobec innych" Salley Vickers
No cóż..., różnica między terapią niefreudowską i brakiem terapii jest prawdopodobnie nieistotna statystycznie. Można powiedzieć, i to bez ironii, że terapeuci niespecjalnie szkodą swoim pacjentom, a w niektórych przypadkach może i nawet pomagają. W przypadku traktowania ludzi psychoanalizą nie sposób powstrzymać się od wniosku, że psychoanalitycy przeszkadzają w naturalnych procesach przywracających stan równowagi psychicznej!
"Zakazana psychologia Tom 1" Tomasz Witkowski
–Lewis Carroll–